Na 39 weken zwangerschap, zit er een volledige (of 2,3..) baby in je buik. De positie van de baby staat al helemaal gefocust op de bevalling. Op een natuurlijke wijze gebeuren er wonderbaarlijke dingen in de baarmoeder. Lees hier hoe jou baby op instinct overleeft tijdens de bevalling.
Alle botjes van jouw baby zijn nog zeer flexibel en soepel. Zo ondersteund het lichaam een makkelijke bevalling. De vorm van het kind word aangepast tijdens de rit door het geboortekanaal. Dit trekt overigens vanzelf weer bij!
De baby is in de baarmoeder omringd door ongeveer 1 liter vruchtwater. De vliezen houden het vruchtwater bij elkaar en vormen bescherming voor infecties van buitenaf. Zodra deze breken vindt de bevalling ook vaak snel plaats om risico tot infectie te voorkomen.
Enkele weken voor de bevalling ligt de baby al in de goede positie richting de baarmoedermond. Zodra de baby stevig met het hoofdje tegen de baarmoedermond aan drukt, komen dan ook de weeën op gang.
Het is voor veel moeders nog een vraag, hoe zit het met de zuurstof tijdens de bevalling? Wees gerust, de navelstreng geeft nog altijd zuurstof door zolang de moeder goed blijft ademen tijdens de bevalling. Onder normale omstandigheden zit de navelstreng niet gewikkeld om de baby en zal deze nog gewoon aangesloten zitten aan de moeder.
De baby heeft een taak, naar buiten. Het geboorte kanaal en de baby zitten dicht op elkaar. In de laatste fase van de bevalling moet de baby flink wringen om naar buiten te komen. Daarvoor maakt de baby een inwendige spildraai. Zo komt de baby beetje voor beetje op deze wereld.
Jouw baby is klaar voor de bevalling! Jij ook?